Foundation 158

 

Foundation 158 initieert en realiseert activiteiten die Schiedam en haar bewoners inspireren en verder brengen. De foundation heeft een maatschappelijke betrokkenheid en samenwerking met kunstenaars en bewoners hoog in het vaandel. Dit alles om bij te dragen aan een aantrekkelijker en levendiger Schiedam. De Stichting Foundation 158 heeft ten doel het stimuleren van het culturele klimaat in Schiedam en de regio Rijnmond.

Week tegen eenzaamheid

Tentoonstelling

Mika Vesovic

In de Week Tegen Eenzaamheid 2021 staan ontmoeting en verbinding centraal. Fotograaf Margi Geerlinks is heel de week aanwezig en gaat graag met je in gesprek.

 

Bezoekadres: Middellandplein, Rotterdam.

 

Het beeldverhaal van Mika is opgenomen in het Stadsarchief van Rotterdam, waardoor ze nooit meer vergeten kan worden.
Door deze tentoonstelling inspireren we de buurt om voor elkaar te zorgen en om oplettend te zijn naar elkaar. De coronapandemie brengt ouderen helaas weer terug naar de eenzaamheid waaruit we ze juist wilden houden.

 

Met grote dank aan Droom en Daad
ROFFAA: Renske van der Stoep, Rêve Deijkers en Jorien Rijper, Stadsarchief Rotterdam, Wanda Waanders, Kunstkasten, Gert Paans, Theo Goemaat, Stang Gubbels.

Rond haar dertigste jaar kwam Mika Vesovic vanuit Montenegro naar Rotterdam.

 

Als coupeuse kreeg ze werk bij een trouwwinkel op de West Kruiskade waar ze trouwjurken vermaakte.
Mika bleef ongetrouwd en was zeer loyaal naar haar familie in Montenegro, die ze ruim 40 jaar lang maandelijks financieel steunde. Haar geld werd gebruikt voor de bouw van een familiehuis. Mika wilde er zelf op latere leeftijd gaan wonen.

 

Mika is laaggeletterd en naarmate ze ouder werd begonnen de omringende buren Harold en Geerline zich over haar te ontfer- men. Zo vierde Mika vele jaren kerst en Oud en Nieuw bij hen.

 

Mika kwam veelal met een lege bankrekening terug van haar familievakanties. Waarschijnlijk gaf ze alles weg. Harold hielp haar dan zodat ze na de vakanties er financieel weer bovenop kwam.

 

In 2014 ben ik ook een helpende hand voor Mika geworden en ben ik haar met mijn camera gaan volgen. Het leek mij goed om aan de gemeente Rotterdam in beelden te laten zien wat het betekent om eenzaam en laaggeletterheid te zijn in de grote stad.

 

Mika dacht terug te gaan naar haar geboorteland maar legde juridisch niets vast. Hierdoor ging haar wens niet in vervulling en kwam ze diep teleurgesteld terug naar Nederland. Ze werd ziek en kort daarna stierf ze. Uiteindelijk ging Mika alsnog in haar kist terug naar Montenegro.